nieuwsbriefcontacthomevolg ons op facebook
terug

Andere domotica
Domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners. In een woning met domotica worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden, door talrijke elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt.  Domotica wordt ook steeds meer in intramurale setting toegepast.

Er zijn vele voorbeelden van domotica-toepassingen. Hier op deze webpagina staat slechts een greep uit de vele mogelijkheden. Door de voortschrijdende techniek komen er ook nog steeds nieuwe toepassingen bij. Enkele voobeelden van domotica-toepassingen zijn:
- Veel meer zaken dan gebruikelijk, die middels een afstandsbediening te bedienen zijn. Zoals de gordijnen, zonneschermen, het deurslot, verlichting, temperatuurregeling.
- Rond beveiliging kunt u denken aan personenalarmeringssystemen, maar bijvoorbeeld ook aan het met ��n druk op de knop goed afsluiten van alle ramen en deuren. (Voor een artikel over dwaalbeveiliging van DAZ-directeur Ruud Dirkse, klik hier.)
- Beeld-luisterverbindingen zijn ook veel voorkomende domoticatoepassingen. Via internet/beeldtelefoon is er makkelijk contact opnemen met de verpleging, arts of mantelzorgers. Of via beeld-luisterverbindingen een feestelijke gebeurtenis meemaken als het fysiek helaas niet goed mogelijk is om daar naartoe te gaan. Of een camera naast de bel, zodat een bewoner kan zien wie er voor de deur staat. (Voor een artikel over zorg op afstand van DAZ-directeur Ruud Dirkse, klik hier.)
- Sensoren kunnen op diverse plekken in een woning toegevoegde waarde hebben. Zoals licht in slaap- en badkamer dat automisch aangaat bij bewegingen. Of metingen en automatische aanpassingen van de luchtkwaliteit voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen.
- Er zijn ook meer medische domotica-toepassingen. Nierdialyses die thuis plaats vinden, maar via ICT-verbindingen in het ziekenhuis worden gemonitoord. Mogelijkheden voor eenvoudig urine- en bloedonderzoek thuis door de bewoner zelf, waarbij de onderzoeksresultaten automatisch doorgestuurd worden naar de behandelende medici.

De inzet van domotica kan de kwaliteit van leven voor veel mensen snel en fors doen toenemen. Tegelijkertijd moeten we oppassen dat niet alles door electronica wordt overgenomen, waardoor het leven ook heel saai kan worden. Maatwerk is dan ook belangrijk.