|
|
|
Andere badkamers Bij het wassen en de toiletgang van patiënten is in natte ruimtes vaak weinig manoeuvreerruimte. Om meer ruimte te krijgen kan het daarom helpen als een wastafel even opzij geschoven kan worden, of de gehele douchestang naar een andere plek verplaatst kan worden. Dat kan met behulp van het zogenaamde klik-klik-systeem. Een schuifsysteem dat aan de wanden bevestigd wordt en waar van alles aan te hangen en te verschuiven is.
Ook iets simpels als een thermostaatkraan kan voorkomen dat een hulpverlener steeds maar onder het helpen van de patiënt moet reiken en bukken om de temperatuur goed in te stellen. Scheelt veel comfort voor patiënten en veel fysieke belasting voor de zorgverlener.
Een speciaal aandachtspunt bij de inrichting van badkamers is de douchestoel. Nu wordt meestal een zitje dat aan de muur hangt gebruikt. Dat is eigelijk alleen maar geschikt voor mensen die zelfstandig, zonder hulp van zorgverleners douchen. Zodra zorgverleners het douchen geheel of gedeeltelijk begeleiden, is een vrijstaande en in hoogte verstelbare douchestoel een vereiste. Enerzijds om het hele lichaam gewoon goed te kunnen reinigen, anderzijds om te voorkomen dat zorgverleners teveel in rare en belastende houdingen staan. De huidige arboregelgeving schrijft deze hoog-laag douchestoelen ook voor. Het gebruik hiervan staat ook niet voor niets in de praktijkrichtlijnen fysieke belasting, waarnaar in meerdere zorg-CAO's verwezen wordt. Bij de hoog-laag douchestoelen zijn vele varianten in vele prijsklassen op de markt. Het is aan te raden om bij de aanschaf ook eens te kijken hoeveel tijd welke handeling bij welke stoel kost (bijvoorbeeld door er een aantal op proef te laten komen). Vaak zal dan blijken dat douchen met goede hulpmiddelen heel efficient en snel kan, vaak zelfs sneller dan gewoon wassen.
Voor een artikel van DAZ over creatieve inrichting van badkamers in het blad 'Zorginstellingen', klik hier
|