nieuwsbriefcontacthomevolg ons op facebook
terug

Andere zorg thuis; langer thuis blijven, uitbouw van woningen
Thuis verzorgd worden is voor veel hulpbehoevenden de prettigste manier van verzorging krijgen. Tevens is het vaak de goedkoopste manier van zorgverlenen. Op het moment dat iemand hulpbehoevend wordt, zijn aanpassingen in de woning vaak nodig. Niet alleen om te zorgen dat betrokkene nog zoveel mogelijk zelf kan doen en van het leven kan genieten, maar ook om de arbeidsomstandigheden van de zorgverlener te verbeteren. Elektrische hoog-laag bedden, tilhulpmiddelen, andersoortige vloerbedekking, andere schoonmaakhulpmiddelen en technieken, keukenaanpassingen, trapliften, het komt dan allemaal om de hoek kijken. Er zijn tal van hulpmiddelen ontwikkeld, speciaal voor de thuissituatie, zoals demontabele elektrische hoog-laag bedden, opblaasbare matrassen, demontabele tilliften, tilplafondsystemen, zijwaarts en in hoogte verschuifbare wastafels, elektrische douchestoelen.

interieur

Een heel ander soort oplossing om langer thuis te blijven wonen - en opname in verpleeg- of verzorgingshuis uit te stellen - is de mantelzorgwoning. Dit is een compleet huis dat binnen 24 uur in de tuin van een bestaande woning geplaatst kan worden. Hierdoor kunnen mantelzorgers (kinderen/familie/vrienden) en zorgvrager heel dicht bij elkaar wonen, terwijl men toch privacy en een eigen huis heeft. Ook blijft men functioneren in het eigen sociale netwerk. In deze woning zijn standaard tal van hiervoor genoemde voorzieningen aanwezig, maar de inrichting is ook heel flexibel. Indien de woning niet meer nodig is, wordt die weer verwijderd en op een vrachtwagen geladen, naar een volgende zorgvrager.

Er bestaan ook kleinere verplaatsbare aanbouwmogelijkheden. Hierdoor wordt de begane grond vergroot met optimale voorzieningen. Zo komt er een gelijkvloerse kamer met badkamer bij. In zo'n aanbouw kunnen alle benodigde voorzieningen en hulpmiddelen makkelijk worden aangebracht. Een uitkomst voor ouderen die helaas niet meer kunnen traplopen of voor terminale pati´┐Żnten die thuis verzorgd worden. Deze oplossing is vaak beter, goedkoper en zeker sneller te realiseren dan ingrijpende verbouwingen in de woning, of zelfs complete verhuizingen. De speciale aanbouwmogelijkheden kunnen letterlijk in enkele dagen geplaatst worden. Er zijn nu verschillende leveranciers, met grote kwalitatieve verschillen.

DAZ heeft op 22 juni 2007 samen met 'De Meeuw Bouwsystemen' en 'Op Maat woningaanpassingen' een nieuw bedrijf opgericht dat zowel de aanbouwunit als de mantelzorgwoning levert, inclusief de daarbij behorende hulpmiddelen en adviezen. Dit nieuwe bedrijf heet PasAan. Zie ook www.pasaan.nl
Voor een artikel naar aanleiding van de oprichting van PasAan, klik hier.