nieuwsbriefcontacthomevolg ons op facebook
terug

Andere tilsystemen
In Nederland staan de meeste tilliften op de grond. In tal van andere landen wordt veel meer gebruik gemaakt van plafondsystemen. Het voordeel van plafondsystemen is dat zij altijd klaar hangen, waardoor de kans dat zij ook daadwerkelijk gebruikt worden, groter is. Bovendien zijn plafondliften vaak een uitkomst in ruimtes waar te weinig ruimte is om te manoeuvreren (hierbij gaat het niet alleen om kleine en/of volle ruimtes, maar bijvoorbeeld ook om thuissituaties met vloerbedekking/tapijt). De bediening is eenvoudig en de zorgverlener kan dichter bij de bewoner/cliënt staan, wat de kwaliteit van de zorg vergroot. Doordat je iemand bijvoorbeeld rechtstreeks van bed in de slaapkamer naar een douchestoel in de badkamer kunt transporteren, komen tal van handelingen/transfers helemaal te vervallen, hetgeen uiteraard tijdwinst oplevert. Het enige nadeel van de huidige plafondsystemen is momenteel nog, dat zij alleen volledig kunnen tillen en daardoor niet altijd het uiterste van patiënten met een nog beperkte beenfunctie gevraagd wordt (actieve liften), maar van dit soort liften zijn in 2010 wel de eerste prototypes verschenen.

Voor bekijken van een filmpje van 9 minuten over de plafondtilsystemen uit het TV-programma Visie op Zorg, klik hier (26 Mb).

Er zijn ook tilliften (zowel plafondsystemen als op verrijdbare liften) op de markt die geheel door patiënten zelf bediend kunnen worden, omdat zij ook een ingebouwde elektromotor hebben. Dit verhoogt de zelfredzaamheid en de eigenwaarde van patiënten en bespaart veel tijd/kosten van zorgverleners. Maar dit is natuurlijk niet voor iedere patiënt een alternatief. Zie voor meer info hierover ook 'anders zelfzorgen' op deze site.

Klik voor een grotere afbeelding Klik voor een grotere afbeelding
Klik voor een grotere afbeelding Klik voor een grotere afbeelding