nieuwsbriefcontacthomevolg ons op facebook
terug

Anders wassen
ill anders wassenVeel hulpbehoevenden in de zorg worden gewassen met water een zeep. Soms bij een wastafel of in een douche-ruimte maar vaak ook gewoon in bed zelf. Tegenwoordig is dit ook te doen met een ander systeem, wassen-zonder-water genaamd. Hierbij wordt een achttal speciaal geprepareerde doekjes/washandhandjes in een magnetron warm gemaakt, waarna met ieder doekje/washandje een deel van het lichaam wordt gereinigd. Dit betekent ondermeer:
bullet Ieder lichaamdeel wordt maar 1 keer aangeraakt, in plaats van 3 keer (1 keer inzepen, 1 keer met water, plus 1 keer afdrogen)
bullet Er is veel minder voorbereidingstijd nodig (teil vullen, washandje en handdoeken klaarleggen e.d.)
bullet De wasbeurt is sneller klaar (ongeveer 25% sneller)
bullet Voor veel patiënten is deze wasmethode minder pijnlijk
bullet Omdat deze wasmethode altijd in bed kan worden uitgevoerd, scheelt het veel verplaatsingen met alle lichamelijke inspanning van dien voor de zorgverleners
bullet Vergeleken met het in bed wassen op traditionele wijze is de fysieke belasting ook veel minder, doordat minder vaak lichaamsdelen moeten worden opgetild en een deel van de handelingen gewoon komt te vervallen
bullet Er zijn signalen dat er minder kans is op decubitus, doordat er geen risico is van achterblijvend water in huidplooien.
Uiteraard is inmiddels wel aangetoond dat de patiënt met de nieuwe wasmethode zeker net zo schoon wordt als met de oude.

Eén van de leveranciers heeft inmiddels een dispenser ontwikkeld, waardoor de doekjes makkelijk op de kamer waar ze gebruikt worden, opgewarmd worden en klaarhangen voor gebruik. Dit is niet alleen heel makkelijk maar levert ook een aanzienlijke besparing op logistieke kosten op.

dispenser