|
|
|
Andere zorg op afstand Zorg krijgen op het moment dat je dat nodig hebt, wie wil dat niet. In de thuiszorg, maar ook rond mantelzorg en diverse kleinschalige woonvormen in de wijken, is dat niet altijd even makkelijk te organiseren. In de thuiszorg bijvoorbeeld wordt meestal van tevoren afgesproken op welk tijdstip de zorg verleend zal worden en de client is dus verplicht om dan aanwezig te zijn. Dit kan de bewegingsvrijheid van de cli�nt behoorlijk beperken. Zorg op afstand kan dan een prima alternatief en/of aanvulling zijn.
Bij zorg op afstand kan de cli�nt via de TV of via een internetverbinding op ieder moment dat het hem/haar uitkomt contact opnemen met een wijkverpleegkundige, die dan op afstand begeleiding kan geven. Natuurlijk is dit slechts voor een deel van de zorghandelingen geschikt. Toch moet niet onderschat worden hoe groot de mogelijkheden zijn. Bijvoorbeeld het opnemen van bloeddruk kan een client heel vaak zelf, waarbij de 'wijkverpleegkundige op afstand' mee kan kijken en het geheel kan begeleiden. Uit evaluaties bij thuiszorginstellingen die al met dit soort systemen werken, blijkt dat clienten dit makkelijke contact op ieder moment als zeer veilig en geruststellend ervaren en bovendien daardoor uiteindelijk een kleiner beroep op thuiszorg doen.
Een andere vorm van zorg op afstand gaat via de ziekenhuizen. Bijvoorbeeld voor nierdialyses is het niet meer nodig dat iemand naar het ziekenhuis komt, maar kan het nu al zo zijn dat de nieren worden gedialyseerd terwijl iemand 's nachts ligt te slapen. Vanuit het ziekenhuis wordt dit proces via ICT-verbindingen door gespecialiseerde verpleegkundigen gemonitoord. Een nierpatient krijgt daardoor opeens een veel normaler leven en kan bijvoorbeeld makkelijker een baan vinden. Ook bij andere ziektebeelden zijn goede ervaringen met 'ziekenhuiszorg' op afstand.
Ook mantelzorg kan op afstand. Bijvoorbeeld kunnen bedlegerige patienten via webcamtechnologie 'aanwezig zijn' op een verjaardagsfeestje, diploma-uitreiking of andere feestelijke gebeurtenis, waar men anders nooit naartoe kan en alleen maar over hoort vertellen. Ook is is het op deze wijze makkelijk om als een soort 'beeldtelefoon' zeer frequent contact te hebben. Vaak wordt gezegd dat dit soort ontwikkelingen niet goed zijn, omdat dit ten koste zou gaan van het echte contact/bezoek. In de praktijk blijkt vaak het omgekeerde waar; doordat men elkaar veel vaker spreekt en ziet, komen familie/vrienden ook vaker langs.
Voor het lezen van een artikel van DAZ over zorg op afstand in het vakblad 'Zorginstellingen', klik hier.
|