nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

VWS verleent subsidie voor opschaling DemenTalent
14 maart 2024

We gaan met DemenTalent een nieuwe fase in. We kunnen bekend maken dat VWS een subsidie heeft verleend om DemenTalent mainstream te gaan maken. 50.000 mensen met dementie die in de maatschappij vrijwilligerswerk doen in 2030. Dat is de doelstelling van de Stichting DemenTalent. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport subsidieert hiertoe meerjarig de activiteiten van de landelijke Stichting DemenTalent. Dit betekent ook dat alle activiteiten van DAZ met betrekking tot DemenTalent worden overgedragen aan deze nieuwe Stichting en dat DAZ-directeur Ruud Dirkse de komende periode gaat meewerken deze Stichting verder vorm te geven. 

> Lees meer...

Nieuw boek. Help je mee?
17 oktober 2023

Een volgende bijdrage leveren aan het emancipatieproces van de medemens met dementie; dat is mijn doelstelling voor een nieuw boek waar ik aan begonnen ben. Een boek vanuit het perspectief van mensen met dementie zelf!

Ken jij mensen met dementie waar je trots op bent, omdat ze ondanks de rotziekte nog zingeving weten te vinden? 

> Lees meer...

Nieuwe website DemenTalent
6 maart 2023

DemenTalent is het grootste project waar DAZ bij betrokken is. Vandaag is een nieuwe website gelanceerd. Inspirerend, met veel films, informatie, downloads en nog veel meer. 

> Lees meer...

Dementie-inclusief Ooststellingwerf
1 november 2022

DAZ-directeur Ruud Dirkse wordt gemiddeld 10 uur in de week ingehuurd bij zijn 'eigen' gemeente: Ooststellingwerf. Hij is projectleider Gezond en Gelukkig Ouder Worden. In deze gemeente met 25.000 inwoners zijn 10.500 inwoners 55 jaar of ouder. Deze inwoners zijn verdeeld over 13 grotere en kleinere kernen. Opdracht voor Ruud is zoveel mogelijk gebruik te maken van de kracht van de samenleving. 

Afgelopen maanden is Ruud extra intensief bezig geweest met de vraag: hoe zorgen we dat we ook bij dementie zoveel mogelijk gebruik maken van de kracht in de samenleving en van de mogelijkheden van mensen met dementie?

> Lees meer...

Weer veel leven in de brouwerij rond DemenTalent
15 september 2022

DemenTalent gaat over het werken als vrijwilliger in de samenleving, terwijl je dementie hebt. Het eerste project startte in 2013. Voordat Corona uitbrak waren er in Nederland rond de 30 projecten, van waaruit mensen met dementie vrijwilliger werden bij scholen, (sport)verenigingen, natuur- en groenonderhoud, in de horeca enz. enz. 

Tijdens de Corona-periode kwamen de meeste projecten helemaal stil te liggen. In slechts drie bleven mensen met dementie actief. Inmiddels zien we dat we weer op rond de 30 projecten zitten en er weer vele in voorbereiding zijn. Deels zijn de huidige projecten nieuw gestarte projecten, deels herstarts van tijdelijk gestopte projecten.

Gelukkig maar, want DemenTalent kent vele voordelen, zoals onder andere blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Minder gedragsvraagstukken, hogere kwaliteit van leven, mantelzogers die minder belast worden. Bovendien is DemenTalent kosteneffectief!

Sinds kort is er een LinkedIn-pagina van DemenTalent waar veel nieuwtjes en persoonlijke ervaringen gedeeld worden (https://www.linkedin.com/company/www.dementalent.nl/). Op de website www.moderne-dementiezorg.nl staan bij filmpjes tientallen insprirerende filmpjes over DemenTalent. Er is natuurlijk ook de website www.DemenTalent.nl, die binenkort geheel vernieuwd gaat worden. 

> Lees meer...