nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

Projectleiderschap Gezond & Gelukkig Ouder worden
21 mei 2021

De Gemeente Ooststellingwerf (Friesland) krijgt steeds meer oudere bewoners. Om hen zo goed mogelijk te ondersteunen zijn afgelopen jaren veel gesprekken met inwoners en lokale organisaties gevoerd. Dit heeft geleid tot een Doe-agenda Gezond en Gelukkig ouder worden. DAZ-directeur Ruud Dirkse is benoemd als projectleider om de komende anderhalf jaar forse stappen te zetten in de realisatie van deze Doe-agenda. Hij doet dit anderhalve dag in de week op freelance-basis. 

> Lees meer...

Collectie herinneringsmuseum te koop
7 januari 2021

Een herinneringsmuseum bij jouw organisatie?

Zorgvuldig geselecteerde en opgeknapte oude voorwerpen, als bron voor gesprekken en contacten. Dat is de kern van de herinneringsmusea zoals Hans Becker die op meerdere plaatsen in Rotterdam realiseerde, met ook wetenschappelijk bewezen veel toegevoegde waarde op meerdere fronten.

Recentelijk is Hans gestopt met zijn laatste woonzorgcentrum 'Residence Rosenburgh'. Daarom is de complete collectie van het daar gerealiseerde herinneringsmuseum 'over'. Hans heeft DAZ gevraagd te helpen dat deze collectie ten goede komt aan inwoners van woonzorgcentra elders in het land. Daarom bijgaand een flyer met foto-impressie. Gaat jouw zorggroep het leven van bewoners verrijken met deze unieke collectie?

Complete collectie van herinneringsmuseum te koop, def

De totale collectie omvat meerdere volle vrachtwagens .....

Gelukkig oud worden met dementie
22 oktober 2020
 

Vandaag publiceerde ik op LinkedIn een artikel over gelukkig oud worden met dementie. Inspiratie was een uitgebreid essay van Crétien van Campen van het SCP.

Om het artikel te lezen: https://www.linkedin.com/pulse/gelukkig-oud-worden-met-dementie-ruud-dirkse/

Het complete essay van het SCP is hier ook te downloaden: Gelukkig+ouder+worden_DEF. Het essay omvat 60 pagina's en is gebaseerd op vele wetenschappelijke onderzoeken en inzichten rond gelukkig ouder worden. 

Nieuw: interactieve internetcolleges
29 september 2020

Vanaf half oktober verzorgt DAZ interactieve internetcolleges over dementie. In 6 verschillende reeksen van 3-5 colleges worden nieuwe inzichten gedeeld. Juist van belang voor goede dementiezorg in deze corona-tijden, zowel binnen verpleeghuizen als thuis. De colleges zijn interactief voor groepen van maximaal 20 personen.

In deze colleges van ieder 1 uur, staat Ruud Dirkse rond een zestal thema's in enkele elkaar opvolgende colleges stil bij het inspelen op mogelijkheden van mensen met dementie. De collegereeksen gaan over:
1. Basiskennis lerend vermogen van mensen met dementie
2. Verdieping lerend vermogen
3. Actief zijn met dementie
4. Beïnvloeden van gedrag bij dementie
5. DemenTalent
6. Dementiezorg in Corona-tijden

Meer info en aanmelden: https://www.anderszorgen.nl/workshops/internetcolleges.php 

Klik op de link voor de pdf van een Flyer nieuwe internetcolleges DAZ

DemenTalent in strategienota VWS
22 september 2020

Gisteren, op wereldalzheimerdag, verzond Minister Hugo de Jonge van VWS een brief naar de Tweede Kamer met daarin zijn stategische inzet rond dementie voor de komende 10 jaar. Deze nota wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. De beleidsnota bevat 3 inhoudelijke lijnen. Eén van deze lijnen is ‘Mensen met dementie tellen mee’. DemenTalent ziet als ministerie als voorbeeldproject in deze lijn. Dat komt mede door al het moois dat in de projecten gebeurt, maar ook door de wetenschappelijke onderbouwing. Wij hopen dat dit op veel plekken in Nederland leidt tot nieuwe initiatieven. Zie ook www.dementalent.nl 

Via deze link is de Nationale_Dementiestrategie_2021-2030 van de rijksoverheid te bekijken.