nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

Dementie-inclusief Ooststellingwerf
1 november 2022

DAZ-directeur Ruud Dirkse wordt gemiddeld 10 uur in de week ingehuurd bij zijn 'eigen' gemeente: Ooststellingwerf. Hij is projectleider Gezond en Gelukkig Ouder Worden. In deze gemeente met 25.000 inwoners zijn 10.500 inwoners 55 jaar of ouder. Deze inwoners zijn verdeeld over 13 grotere en kleinere kernen. Opdracht voor Ruud is zoveel mogelijk gebruik te maken van de kracht van de samenleving. 

Afgelopen maanden is Ruud extra intensief bezig geweest met de vraag: hoe zorgen we dat we ook bij dementie zoveel mogelijk gebruik maken van de kracht in de samenleving en van de mogelijkheden van mensen met dementie?

> Lees meer...

Weer veel leven in de brouwerij rond DemenTalent
15 september 2022

DemenTalent gaat over het werken als vrijwilliger in de samenleving, terwijl je dementie hebt. Het eerste project startte in 2013. Voordat Corona uitbrak waren er in Nederland rond de 30 projecten, van waaruit mensen met dementie vrijwilliger werden bij scholen, (sport)verenigingen, natuur- en groenonderhoud, in de horeca enz. enz. 

Tijdens de Corona-periode kwamen de meeste projecten helemaal stil te liggen. In slechts drie bleven mensen met dementie actief. Inmiddels zien we dat we weer op rond de 30 projecten zitten en er weer vele in voorbereiding zijn. Deels zijn de huidige projecten nieuw gestarte projecten, deels herstarts van tijdelijk gestopte projecten.

Gelukkig maar, want DemenTalent kent vele voordelen, zoals onder andere blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Minder gedragsvraagstukken, hogere kwaliteit van leven, mantelzogers die minder belast worden. Bovendien is DemenTalent kosteneffectief!

Sinds kort is er een LinkedIn-pagina van DemenTalent waar veel nieuwtjes en persoonlijke ervaringen gedeeld worden (https://www.linkedin.com/company/www.dementalent.nl/). Op de website www.moderne-dementiezorg.nl staan bij filmpjes tientallen insprirerende filmpjes over DemenTalent. Er is natuurlijk ook de website www.DemenTalent.nl, die binenkort geheel vernieuwd gaat worden. 

> Lees meer...

Inspiratiesessie vernieuwing dagbesteding bij dementie
24 juni 2022
 

Gemeenten en zorg- en welzijnsorganisaties staan rond dementie voor grote uitdagingen. Zo zal het aantal mensen met dementie de komende jaren fors stijgen, bijna overal een verdubbeling. Mensen met dementie blijven langer thuis wonen en daarnaast hebben we te maken met een toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Nieuwe beleidsmatige keuzes zijn nodig. Ook voor verschillende dagbestedingsconcepten. Daarom organiseert DAZ op 7 juli 2022 een (gratis) digitale inspiratiesessie hierover.

> Lees meer...

Ruud Dirkse in RvT van Beweging3.0
3 januari 2022

Sinds 1 januari maakt DAZ-directeur Ruud Dirkse deel uit van de Raad van Toezing van Beweging3.0, een ouderenzorgorganisatie in Amersfoort en omstreken. In de Raad van Toezicht ben ik portefeuillehouder HR & ICT/innovatie. Centrale term bij Beweging3.0 is 'aangenaam'; Aangenaam Leven, Aangenaam Werken.

> Lees meer...

Goed vertoeven in De Hoeve
9 augustus 2021

De Limburgse Meander Zorggroep opent in september in Bocholtz een nieuwe locatie: Hoeve Overhuizen. Onder het motto 'Goed vertoeven op De Hoeve' is een visie ontwikkelt, waarin het inspelen op mogelijkheden van de ruim 50 bewoners met dementie centraal staat. Een zeer vernieuwend concept, met veel aandacht voor zingeving, maar waarbij vanaf het moment van opening bewoners ook niet (meer)  opgesloten zullen zijn achter deuren met toegangscodes. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze locatie bevestigd in een verbouwde en uitgebouwde traditionele Limburgse boerderij. DAZ is op meerdere manieren betrokken bij deze nieuwe locatie:

> Lees meer...