nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

Wethouder bezoekt DemenTalent Rotterdam Alexander
15 september 2020

De gemeente Rotterdam ziet DemenTalent als een belangrijk onderdeel binnen de actielijn dementie in het Uitvoeringsprogramma Ouder en Wijzer. De gemeente stimuleert dan ook dat welzijns- en zorgorganisaties actief met DemenTalent aan de slg gaan. Want in Rotterdam zijn er naar schatting 8.800 mensen met dementie en dit aantal neemt snel toe. Wethouder Sven de Langen kreeg dinsdag 15 september een kijkje in het werk van DemenTalent in Prins Alexander. 

> Lees meer...

Restaurant misverstand heeft vele elementen van DemenTalent in zich
1 september 2020

Op dit moment is op TV de serie 'Restaurant Misverstrand' bezig. Gedurende 5 uitzendingen wordt in beeld gebracht, dat 9 mensen met dementie tijdelijk een restaurant draaiend houden. In de Tv-serie is goed te zien hoe belangrijk het is dat mensen met dementie zich weer nuttig voelen, wat verbondenheid en teambuilding voor grote invloed hebben. Prachtig.

Er zijn veel overeenkomsten met DemenTalent. Tegelijkertijd zijn er ook verschillen waar te nemen. 

> Lees meer...

Ook handreiking voor familieleden
24 maart 2020

In navolging op de instructie voor zorgverlners, nu een handreiking voor familieleden die willen beeldbellen met een dierbare met dementie in het verpleeghuis. In deze handreiking belangrijke does en don'ts in hun communicatie.

/uploads/Handreiking%20beeldbellen%20met%20mensen%20met%20dementie%20voor%20familieleden%2C%20def.pdf

Corona-virus: beeldschermcommunicatie ook door mensen met dementie
18 maart 2020

De afgelopen 10 jaar heeft DAZ heel veel ervaring opgebouwd rond het lerend vermogen van mensen met dementie. Op basis van deze kennis doen wij vandaag een tweeledige oproep:

1. Stel als familie tabletcomputers ter beschikking aan mensen met dementie.

2. Leer mensen met dementie, die nu geen bezoek meer krijgen deze te bedienen.

Dit laatste kan op relatief eenvoudige wijze. Daarvoor schreef DAZ een instructie. Deze is hier te downloaden. 

> Lees meer...

Draaiboek DemenTalent op ROC's
4 februari 2020

Mensen met dementie kunnen nog veel. Bijvoorbeeld binnen een ROC. Zowel ten aanzien van onderwijstaken, als onderwijsondersteunende taken. Hier is inmiddels de nodige ervaring mee opgedaan. 

Met financiering van het Oranjefonds heeft DAZ, als landelijk kenniscentrum DemenTalent, een draaiboek geschreven voor de start van DemenTalent-projecten. In dit draaiboek wordt omschreven:

  • Wat DemenTalent voor toegevoegde waarde heeft voor onderwijsvernieuweing binnen ROC, met name voor onderwijs van zorg- en welzijnswerkers
  • Wat de toegevoegde waarde kan zijn van mensen met dementie in ondersteunende diensten van een ROC
  • Wat actief zijn op een ROC voor mensen met dementie kan betekenen
  • Opwelke manier één en ander organisatorisch vorm te geven is

Hopelijk gaan veel ROC's met dit handboek aan de slag en worden met ingang van studiejaar 2020-2021 op veel plekken in Nederland DemenTalant-projecten gestart bij ROC's.  

> Lees meer...