In Nederland worden in snel tempo steeds meer inloophuizen voor mensen met dementie geopend. Vandaag is een symposium ter ere van het 10-jarig bestaan van Odensehuizen in Nederland.
DAZ-directeur Ruud Dirkse was de openingsspreker op dit symposium. Hij was hiervoor gevraagd, omdat er inhoudelijk zoveel overeenkomst zit tussen het 'DNA van Odensehuizen' en de filosofie achter DemenTalent.
Op het symposium maakten de landelijke vereniging Odensehuizen en DAZ bekend, dat zoveel mogelijk gaat worden samengewerkt. Bijvoorbeeld doordat bezoekers van Odensehuizen ook vrijwilliger worden in de samenleving.
> Lees meer...
In Rotterdam-Alexander wordt deze samenwerking al vorm gegeven. Tegelijkertijd wordt zowel een Odensehuis gestart, als twee DemenTalent-projecten. De Gemeente Rotterdam financiert beide initiatieven en stimuleert deze samenwerking.
De beide DemenTalent-projecten zijn verschillend. Het ene project is een puur buurtgebonden project, waarbij bewoners in hun eigen buurt vrijwilligerswerk gaan doen, op scholen, in winkels, bij zorg- en welzijnslocaties, bij sportverenigingen e.d. Het andere project is een meer thematisch opgebouwd project. In dat project gaan mensen met dementie tuinen, openbaar groen in de wijk en portieken van flats onderhouden. Een woningbouwvereniging heeft min of meer de rol van opdrachtgever.
In onder andere Amsterdam zijn ook concrete voorstellen voor DemenTalant-projecten gekoppeld aan Odensehuizen. Ook hier ziet er naar uit de Gemeente dit gaat financieren.