nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

Nieuw: interactieve internetcolleges
29 september 2020

Vanaf half oktober verzorgt DAZ interactieve internetcolleges over dementie. In 6 verschillende reeksen van 3-5 colleges worden nieuwe inzichten gedeeld. Juist van belang voor goede dementiezorg in deze corona-tijden, zowel binnen verpleeghuizen als thuis. De colleges zijn interactief voor groepen van maximaal 20 personen.

In deze colleges van ieder 1 uur, staat Ruud Dirkse rond een zestal thema's in enkele elkaar opvolgende colleges stil bij het inspelen op mogelijkheden van mensen met dementie. De collegereeksen gaan over:
1. Basiskennis lerend vermogen van mensen met dementie
2. Verdieping lerend vermogen
3. Actief zijn met dementie
4. Beïnvloeden van gedrag bij dementie
5. DemenTalent
6. Dementiezorg in Corona-tijden

Meer info en aanmelden: https://www.anderszorgen.nl/workshops/internetcolleges.php 

Klik op de link voor de pdf van een Flyer nieuwe internetcolleges DAZ

DemenTalent in strategienota VWS
22 september 2020

Gisteren, op wereldalzheimerdag, verzond Minister Hugo de Jonge van VWS een brief naar de Tweede Kamer met daarin zijn stategische inzet rond dementie voor de komende 10 jaar. Deze nota wordt binnenkort in de Tweede Kamer besproken. De beleidsnota bevat 3 inhoudelijke lijnen. Eén van deze lijnen is ‘Mensen met dementie tellen mee’. DemenTalent ziet als ministerie als voorbeeldproject in deze lijn. Dat komt mede door al het moois dat in de projecten gebeurt, maar ook door de wetenschappelijke onderbouwing. Wij hopen dat dit op veel plekken in Nederland leidt tot nieuwe initiatieven. Zie ook www.dementalent.nl 

Via deze link is de Nationale_Dementiestrategie_2021-2030 van de rijksoverheid te bekijken.

Wethouder bezoekt DemenTalent Rotterdam Alexander
15 september 2020

De gemeente Rotterdam ziet DemenTalent als een belangrijk onderdeel binnen de actielijn dementie in het Uitvoeringsprogramma Ouder en Wijzer. De gemeente stimuleert dan ook dat welzijns- en zorgorganisaties actief met DemenTalent aan de slg gaan. Want in Rotterdam zijn er naar schatting 8.800 mensen met dementie en dit aantal neemt snel toe. Wethouder Sven de Langen kreeg dinsdag 15 september een kijkje in het werk van DemenTalent in Prins Alexander. 

> Lees meer...

Restaurant misverstand heeft vele elementen van DemenTalent in zich
1 september 2020

Op dit moment is op TV de serie 'Restaurant Misverstrand' bezig. Gedurende 5 uitzendingen wordt in beeld gebracht, dat 9 mensen met dementie tijdelijk een restaurant draaiend houden. In de Tv-serie is goed te zien hoe belangrijk het is dat mensen met dementie zich weer nuttig voelen, wat verbondenheid en teambuilding voor grote invloed hebben. Prachtig.

Er zijn veel overeenkomsten met DemenTalent. Tegelijkertijd zijn er ook verschillen waar te nemen. 

> Lees meer...

Ook handreiking voor familieleden
24 maart 2020

In navolging op de instructie voor zorgverlners, nu een handreiking voor familieleden die willen beeldbellen met een dierbare met dementie in het verpleeghuis. In deze handreiking belangrijke does en don'ts in hun communicatie.

/uploads/Handreiking%20beeldbellen%20met%20mensen%20met%20dementie%20voor%20familieleden%2C%20def.pdf