nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

Minder geheugen, meer gevoel
18 juni 2016

Minder geheugen, meer gevoel, dat is de ondertitel van de nieuwe versie van het boek 'Handig bij dementie'. Dit vat kort samen waar het boek over gaat. Mensen met dementie kunnen veel minder goed dingen beredeneren en doen steeds meer op hun intuïtie. Dit betekent nogal wat voor hun begeleiders, zowel professionals als familie en vrienden. Dit boek geeft inzicht hoe het komt dat het geveol steeds beter gaat functioneren, maar hoe de omgeving hier slim op in kan spelen.
Dit vandaag uitgekomen nieuwe boek heeft een harde cover en is 290 pagina's dik. Per verkocht boek gaat € 1,- naar Alzheimer Nederland.

Zie voor meer info en bestellen: www.handigbijdementie.nl.

 

Nieuwe website www.dementievriendelijke-gemeente.nl
23 mei 2016

Steeds meer gemeenten willen dementievriendelijk worden. DAZ is al jarenlang vanuit een onafhankelijke positie actief bij gemeenten. Toch was de informatie over onze toegevoegde waarde voor gemeenten versnippperd te vinden. Daarom hebben we de website www.dementievriendelijke-gemeente.nl ontwikkeld. Wij hopen dat deze website een inspiratiebron is voor gemeenten, zorg- en welzijnsorganisaties en andere relevante organisaties.

Nieuw boek 'Ik heb dementie'
15 april 2016

Vandaag is het boek 'Ik heb dementie' gelanceerd. 'Ik heb dementie' bevat 50 openhartige brieven met tips voor een beter leven, geschreven door mensen met dementie zelf. Hiermee is dit het eerste boek waarin mensen met dementie zo massaal naar buiten treden.
In de brieven laten ervaren dementiepatienten aan beginnende lotgenoten zien, hoe zij deze rotziekte een plek in hun leven hebben gegeven. Dit leidt tot 50 zeer uiteenlopende verhalen.
De briefschrijvers hebben ook een boodschap naar de maatschappij: ga anders met ons om en schrijf ons niet snel af!
'Ik heb dementie' is samengesteld door DAZ-directeur Ruud Dirkse en Marcel Olde Rikkert, hoogleraar Geriatrie in Nijmegen.

Bij het boek hoort een website: www.ikhebdementie.nl. Hier zijn ook vele media-uitingen, zoals Tv-programma's over dit boek, te bekijken. Ook is het boek via deze site te bestellen.

 

Rapportage in Brandpunt over open deuren
12 april 2016

Vanavond was in het Tv-programma een reportage over enkele bewoners van twee locaties van BrabantZorg die weer zelfstandig naar buiten gaan, vanuit hun deurcode. DAZ hielp BranbantZorg met het ontwikkelen van de onderliggende visie en trainde op beide locaties medewerkers en familie.
Om de reportage te bekijken, klik hier.

"Open verpleeghuizen moet de norm worden"
6 februari 2016

Vandaag in het NRC een vijf-pagina groot artikel over het weer open maken van gesloten verpleeghuizen, zodat ook bewoners met dementie weer zelfstandig naar buiten kunnen. In het artikel komen vele deskundigen aan het woord, waaronder betrokken families, diverse functionarissen van BrabantZorg (een grote zorggroep die hier al mee bezig is), de Inspectie Gezondheidszorg en DAZ directeur Ruud Dirkse. Dirkse: "Met opsluiten neem je zoveel levensvreugd weg, terwijl het vaak niet nodig is".

> Lees meer...