nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

Indrukwekkende film 'Ger, mijn hoofd in eigen hand'
14 januari 2016

Vandaag is de film met daarin een portret van Ger van der Gaast in premiere gegaan. Ger is oud-docent verpleegkunde en heeft Alzheimer. In d efilm zien we met de een aantal dillemma's waar Ger de afgelopen jaren voor geplaatst werd. Zoals wel/niet verhuizen naar een verpleeghuis, hoe besteed ik mijn dag goed, hoe zorg ik dat mijn vriendenkring intact blijft, hoe ga ik om met mijn sexuele behoeften? Filmmaker Pim Giel heeft de omgang van Ger met zijn keuzes op een prachtige manier in beeld gebracht.

> Lees meer...

Evaluatierapport Sona geluidsboog gereed
18 december 2015

Twee jaar geleden zijn bij 10 woonzorgcentra en/of verpleeghuizen interactieve geluidsbogen geplaatst. DAZ heeft het gebruik hiervan geëvalueerd. Kern van het evaluatierapport: de interactieve boog geeft ouderen en kinderen veel beweegplezier. Er is in totaal 1720 uur bewogen onder de geluidsboog. Tegelijkertijd bleek het soms weerbarstig om mensen te verleiden tot deelname. Te vaak was het gebruik afhankelijk van slechts enkele goedwillende zorgverleners. Ook de vele (personele) veranderingen de afgelopen jaren bij betrokken organisaties maakten dat er nog tal van kansen liggen om de bogen beter te gaan gebruiken. In het evaluatierapport staan 4 tips voor betere implementatie.
Om het volledige rapport te downloaden, klik hier.

10 tips voor langer buiten komen met dementie
27 oktober 2015

Recentelijk is in diverse media aandacht besteed aan mensen met dementie die enige tijd 'zoek waren'. In de ogen van DAZ wordt in die situaties te snel naar een opname op een gesloten afdeling van een verpleeghuis gekeken. Dit is één van de onderliggende redenen waarom in Nederland verhoudingsgewijs veel meer mensen met dementie op gesloten afdelingen wonen, dan in andere landen.
Daarom heeft DAZ een flyer gemaakt met 10 tips om mensen met dementie langer van hun eigen huis uit naar buiten te laten gaan.

> Lees meer...

Heel de (mantel)zorg bakt!
22 oktober 2015

In de zorg zijn veel onzinnige regels. Die moeten we maar eens aan de kaak stellen. Vandaar dat wij vanuit het DAZ het initiatief nemen voor de actie 'Heel de (mantel)zorg bakt'.
DAZ roept mantelzorgers van bewoners van verpleeghuizen op om op 28 november zelfgebakken taarten en cakes mee te nemen naar het verpleeghuis, zodat de bweoners hiervan kunnen genieten. 28 november wordt de 'Dag van de zelfgebakken taart'.

Regelmatig worden in verpleeghuizen eigen baksels van familieleden weggegooid, omdat niet gecontroleerd kan worden of zij wel hygiënisch genoeg gebakken zijn. "Toppunt van doorgeschoten (HACCP) regelgeving en zeer demotiverend voor bij hun dierbaren betrokken familieleden", aldus DAZ-directeur Ruud Dirkse. "We willen toch dat mensen in verpleeghuizen als thuis wonen, met een actieve betrokkenheid van familie?

> Lees meer...

Eerste boek geschreven door groep mensen met dementie zelf
14 september 2015

Ieder mens met dementie gaat anders om met het eigen ziekteproces. Gelukkig maar, want mensen verschillen. Wij zijn een boek aan het maken onder de titel Ik heb dementie. Kern van dit boek worden persoonlijke brieven van ‘ervaren mensen met dementie’, aan lotgenoten. Ik heb dementie wordt hiermee het eerste boek dat grotendeels geschreven wordt door een hele groep mensen met dementie!
Wij zijn op zoek naar mensen met dementie, die een dergelijke brief willen schrijven. Vaak zullen zij hierbij geholpen moeten worden door een partner, kind of een zorgverlener. Uiteraard is dat prima, zo lang het maar een persoonlijke brief blijft, met daarin het verhaal en de tips van de persoon met dementie zelf!

 

> Lees meer...