nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

DAZ is lid van geworden van het Deltaplan Dementie
5 maart 2015

Van de week is DAZ lid geworden van Coöperatie Deltaplan Dementie. DAZ heeft samenwerken hoog in het vaandel staan. Binnen het Deltaplan werken vele organisaties samen om te zorgen dat er meer onderzoek wordt gedaan om dementie te genezen en te voorkomen. Maar ook om het leven voor de huidige mens met dementie aangenamer te maken. Binnen het Deltaplan zal DAZ vooral een bijdrage leveren aan een dementievriendelijker samenleving. Zowel in de 'gewone maatschappij' als binnen zorginstellingen. DemenTalent is zo'n oplossing die een bijdrage kan leveren aan een betere en gewone omgang met dementie. Voor het lezen van interview met Ruud Dirkse op de site van het Deltaplan, klik hier.

Nieuwe training: Beïnvloeden van gedrag bij dementie'
2 februari 2015

Het assortiment aan trainingen van DAZ breidt steeds verder uit. Er is weer een training toegevoegd: "Beïnvloeden van gedrag bij dementie'. Gedragsverandering hoort bij dementie. Hoe is daar slim mee om te gaan? Hoe bereik ik op de leukste manier het beste resultaat? Wat is de invloed van mijn eigen gedrag en handelen op het gedrag van de persoon met dementie?  
Dit soort vragen worden beantwoord in deze nieuwe DAZ-training. Deze training duurt 3 dagdelen. De training is
zowel geschikt voor de thuissituatie als voor intramurale setting. De training is in belangrijke mate gebaseerd op het lerend vermogen van mensen met dementie.
Tijdens de training krijgen de deelnemers praktische methodes, instrumenten en ideeën aangereikt. De deelnemers gaan tijdens de training aan de slag met eigen casuïstiek.

Voor het downloaden van de flyer over deze nieuwe training, klik hier.

DemenTalent ook bij ROC Midden Nederland
5 januari 2015

Het jaar is mooi begonnen. Vanmiddag vond een eerste bijeenkomst plaats bij het gezondheidscollege van het ROC Midden Nederland over een prachtig DemenTalentproject aldaar. Het is de bedoeling dat mensen met dementie binnen het ROC als vrijwilliger actief worden. Zowel bij ondersteunende diensten, als in het onderwijs. De bijeenkomst van vandaag stond in het teken van het 'inregelen' van de projectorganisatie. Waarschijnlijk worden binnen enkele maanden de eerste mensen met dementie actief binnen het ROC. Dit is een gezamenlijk project van ROC Midden Nederland, Alzheimer Nederland en DAZ. Fonds NutsOhra subsidieert dit project.

Training netwerken door zorgverleners
23 december 2014

Op diverse plekken in Nederland heeft DAZ al de training 'netwerken door zorgverleners' verzorgd. Bij meerdere organisaties is het, dankzij deze training en bijhorende adviezen en veranderingstrajecten, gelukt om de samenwerking met familieleden te verbeteren en het aantal actieve familieleden, vrienden en overige bekenden te verveelvoudigen. Ook voor 2015 zijn voor deze training al tientallen trainingsgroepen ingepland.
Bij locatie de Ruwaard in Oss van BrabantZorg krijgt deze training een bijzondere invulling. DAZ gaat deze training bij de Ruwaard geven aan 120 zorgprofessionals en 160 vrijwilligers. Alle trainingsgroepen van maximaal 15 personen zijn bewust gemengd (vrijwilligers en professionals). De training duurt hier anderhalve dag. Tussen de eerste hele dag en de vervolgbijeenkomst van een halve dag zit steeds 4 weken, die gebruikt zal worden voor oefenen in de praktijk. De training sluit goed aan op eerdere ontwikkelingen binnen de Ruwaard, ondermeer rond het thema 'sociale innovatie'.

Project Heemstate krijgt vervolg
31 oktober 2014

Afgelopen jaar is bij de locatie Heemstate van de Viva! Zorggroep een project uitgevoerd onder de titel 'Welzijn en kwaliteit van leven voor bewoners'. Zoals de titel al zegt, ging het over de kanteling van zorg naar welzijn. De resultaten van dit project waren prachtig, zoals: hogere tevredenheid bewoners, familie en zorgverleners, veel minder incidenten (MIP-meldingen), veel meer actieve vrijwilligers, een levensboek voor iedere bewoner.

Het project is geleid door een interne projectleider van Viva!Zorggroep. DAZ had een heel actieve rol bij dit project in de vorm van advisering, training en coaching. Vanwege de mooie resultaten wordt het project nu uitgerold naar een volgende locatie: Meerstate, waar via een vergelijkbare methodiek op 3 afdelingen dezelfde slag gemaakt zal gaan worden. Zowel het project bij Heemstate als het project bij Meerstate wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van Fonds Sluyterman van Loo.

> Lees meer...