nieuwsbriefcontacthome
nieuws
Nieuws

Wilt u automatisch op de hoogte blijven van recente ontwikkelingen, dan kunt u zich hier aanmelden voor ontvangst van onze nieuwsbrief.

Verpleeghuisbewoners met dementie fleuren op door computerspelletjes
2 oktober 2014

Afgelopen jaren hebben bewoners met dementie van locaties van de Rotterdamse zorggroepen Laurens, Humanitas en Aafje speciaal ontwikkelde eenvoudige computerspelletjes gespeeld. Hierbij werden zij geobserveerd oor studenten van de Hogeschool Rotterdam. Dit vond plaats in het kader van het project In Touch. Ook DAZ was partner in dit project.
Uit waarnemeningen bij 54 personen met dementie blijkt:
- dat de meeste personen goed om konden gaan met de Ipad en de spelletjes,
- betrokkenen in de regel positief reageerden,
- het doen van de games droeg bij aan plezier, een postiever zelfbeeld, verbondenheid en een positievere stemming.  

> Lees meer...

Plaatsen mantelzorgwoningen officieel vergunningvrij
24 september 2014

Het hing al een tijd in de lucht, maar sinds vandaag is het officieel: het plaatsen van mantelzorgwoningen wordt in de regel vergunningsvrij. PasAan is verreweg de grootste leverancier van mantelzorgwoningen. DAZ is één van de aandeelhouders van PasAan. PasAan heeft diverse modellen mantelzorgwoningen ontwikkeld, die allemaal worden gekenmerkt door hoge gebruiksvriendelijkheid, goede kwaliteit en veel flexibilieit in de inrichting. PasAan heeft mantelzorgwoningen staan voor vele uiteenlopende ziektebeelden.
In uitzonderingsituaties blijven wel vergunningen nodig. Dan geldt wel veel meer beleidsvrijheid voor gemeenten. Ook geldt dan een maximale behandeltermijn van 8 weken.
Zie verder: www.pasaan.nl.

Bewegen met Olga Commandeur
19 september 2014

Ouderen in zorginstellingen bewegen veel te weinig. Zorgorganisaties zijn nog zoekende naar manieren om hun bewoners structureel meer te laten bewegen. Implementatie van de 7 bouwstenen voor bewegen van de IGZ vraagt op veel zorglocaties de volle aandacht. Daarom hebben DAZ en Olga Commandeur de handen ineen geslagen. Samen gaan zij op zorglocaties betrokken medewerkers, vrijwilligers en familieleden trainen en zorgen voor leuke en zinvolle beweegactiviteiten voor de bewoners.
Voor het lezen van een flyer over dit aanbod, klik hier.

 

Congresprogramma Moderne Dementiezorg rond
27 juli 2014

Op 24 november 2014 is de 6e editie van het congres Moderne Dementiezorg. DAZ is medeorganisator. Het wordt een event met 74 (!) deelsessies. Met vele afwisselnde werkvormen: debatten, workshops, inspratiesessies, filmsessies en theatersessies. Plenaire spreekster o.a. Anne Mei Thé, bijzonder hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie. Ook plenair aandacht voor het belang van nuttig bezig zijn als persoon met dementie.

Voor een samenvatting van het congresprogramma, klik hier. Voor het complete programmaboekje, klik hier.

Zie voor meer info en aanmelden: www.studiearena.nl

Interactieve SilverFit draagt bij aan bewegen
1 juli 2014

Op 16 locaties hebben senioren met dementie gebruik gemaakt van interactieve SilverFit beweegtoestellen. Belangrijkste doelstelling van dit project: zorgen dat deze groep mensen vaker tot bewegen geprikkeld wordt en kijken of deze toestellen hiervoor geschikt zijn. DAZ verzorgde de projectleiding van dit project, dat door Fonds Nuts Ohra is gesubsidieerd.

 

 

> Lees meer...