Op 16 locaties hebben senioren met dementie gebruik gemaakt van interactieve SilverFit beweegtoestellen. Belangrijkste doelstelling van dit project: zorgen dat deze groep mensen vaker tot bewegen geprikkeld wordt en kijken of deze toestellen hiervoor geschikt zijn. DAZ verzorgde de projectleiding van dit project, dat door Fonds Nuts Ohra is gesubsidieerd.
> Lees meer...
Op 19 mei vond de slotbijeenkomst van het project plaats. Het was een boeiende en inspirerende middag, waarop veel ervaringen en tips met elkaar zijn uitgewisseld. Ook het evaluatierapport is tijdens deze middag gepresenteerd.
In het rapport komt naar voren dat mensen met dementie het ‘spelen’ op de SilverFit erg leuk vinden en dat ze enthousiast zijn als ze eenmaal achter het toestel zitten. Het is soms lastig om iemand gemotiveerd te krijgen en te ‘verleiden’ om mee te doen, maar als dat eenmaal is gelukt, willen mensen vaak niet stoppen. In enkele gevallen is de SilverFit niet alleen ingezet als vrijetijdsbesteding, maar ook als oplossing voor probleemgedrag. De SilverFit blijkt een goede manier te zijn om iemand af te leiden.
Niet op alle locaties is de SilverFit even goed gebruikt. Het is heel erg belangrijk om bij dit soort projecten een breed draagvlak te hebben en een goede projectgroep die zich inzet voor de implementatie. Als alles van één (vaak heel enthousiaste!) medewerker moet afhangen, blijkt toch dat het lastig is om zowel collega’s als leidinggevende(n), vrijwilligers én familieleden mee te krijgen. In het evaluatierapport wordt dieper ingegaan op al deze punten en worden aanbevelingen en tips gegeven. Het volledige rapport is bij ons op te vragen via info@anderszorgen.nl.
Tijdens het project is de SilverFit-variant Aloïs ontwikkeld. De Aloïs is een tafelmodel dat wat laagdrempeliger in gebruik is en daarmee toegankelijker voor mensen met dementie en hun familieleden.
Eén van de deelnemende zorgorganisaties aan dit project was de Stichting Groenhuysen uit Roosendaal. Thed van Kempen, lid van de Raad van Bestuur van Groenhuysen: “Wij zien niet alleen dat mensen meer bewegen, maar zien mensen ook genieten en meer contact leggen met elkaar. Eén van de plekken waar wij dit toestel hebben gebruikt was een afdeling voor jonge mensen met dementie. We zagen daar de kwaliteit van leven van betrokkenen toenemen. Ook zagen wij daar dat wanneer het toestel werd ingezet, onrust en geagiteerd gedrag afnam.”
Zie voor meer informatie over het project:
www.modernedementiezorg.nl/project.php?id=2